Monday, July 11, 2011

DuRian oH DuRian..............

Wowwwww.. Musim Buah skgggggg ????? durian... Sy suke durian , sedapppppp.. hehehe... ngidamnyerrrr nk mkn durian....

Sape hantu durian ?????????????? sume owg suke durian kan.... tp ade owg ckp durian xbagus,

PANAS .. tapi ta kisahh laaaa, hahaha.....


Tgk laaarhh tu sodapnyerrrr..rugi sape xmkn durian.. hehehe





Tapikan, saya xshukerrrrrr buburr durian.. nth nape, saya shukerrrr buahh die ajer... hehehehehe....

Kart sini saya ade cket info tentang The Durian's..... moh le baca....


Penanaman durian secara komersial memerlukan sistem pengairan yang cekap pada setiap peringkat untuk memastikan kejayaan yang memuaskan. Air yang mencukupi diperlukan bermula dari peringkat menanam dan seterusnya. Pada peringkat permulaan menanam, air diperlukan untuk memastikan pokok-pokok yang baru ditanam dapat hidup dan membentuk sistem akar, batang, daun yang baik dan pokok yang tegap dan sihat. Durian pada peringkat awal sangat peka terhadap keadaan kemarau dan kekurangan air boleh melemahkan pokok dan memudahkannya diserang oleh penyakit dan perosak.
Pada peringkat dewasa pula sistem pengairan lebih penting kerana air diperlukan pada masa-masa dan kuantiti yang tertentu untuk menjamin tumbesaran dan mutu buah.

bunga-durian

Musim bunga dan buah merupakan peringkat yang sangat kritis dari segi keperluan air. Durian memerlukan tempoh kemarau yang jelas untuk mengaruhi pembungaan. Selepas pembentukan kudup, sedikit air diperlukan. Tetapi sebelum bunga kembang, air yang berlebihan boleh memusnahkan debunga. Debunga sangat peka dengan air dan dinding sel debunga boleh pecah apabila air berlebihan. Selepas pembentukan buah, air sangat diperlukan. Peringkat ini memerlukan air pada kadar yang sama dengan sejatan, iaitu lebih kurang 5 mm/hari. Bagi tanah jenis liat, pengairan boleh dijalankan 3 hari sekali tetapi hendaklah dibekalkan sebanyak 15 mm/hari. Bagi tanah jenis berpasir, pengairan perlu dijalankan setiap hari sehingga buah dipetik. Pemberian 5 mm/hari air boleh membasahi aras tanah sedalam 15 cm.
Pada minggu 1-4 selepas pembentukan buah merupakan waktu pembentukan kulit dan selepas minggu keempat ialah peringkat pembentukan isi dan biji. Tempoh waktu 4-12 minggu selepas pembentukan buah sangat kritis dan jika air berkurangan, pembentukan buah dan mutu akan terjejas. Tetapi air yang berlebihan juga membawa akibat kerana pokok mungkin mengeluarkan pucuk dan menjejaskan mutu buah.

Tanaman Durian



Durian (Durio zibethinus Murr.) merupakan spesies buah-buahan yang sangat popular di rantau Asia Tenggara, Negara Thailand merupakan pengeluar dan pengeksport utama durian di dunia. Di Malaysia, terdapat lebih 100,000 ha keluasan tanaman durian. Negeri Johor, Kelantan, Pahang dan Perak adalah pengeluar durian yang utama.
Durian merupakan tanaman yang berasal dari kawasan rendah tropika. Persekitaran yang panas dan lembap (27° – 32° C) sesuai untuk pertumbuhan vegetatif. Tanah yang sesuai untuk tanaman durian ialah jenis lom hingga lom berpasir. Durian memerlukan tanah yang subur, dalam dan gembur.

Pokok durian yang tumbuh daripada biji benih boleh mencapai ketinggian 30-40 m dan mempunyai banir setinggi 2 – 3 m. Ketinggian pokok cantuman pula boleh mencapai 10 – 20 m sahaja. Pokok durian yang telah matang mempunyai kanopi yang berbentuk piramid dan lebar. Penanaman pokok yang terlalu rapat boleh mengakibatkan kanopinya berbentuk bujur. Bunga durian terbentuk secara jejambak dan biasanya terdapat 30 – 60 kuntum bunga dalam satu jambak.

Proses pendebungaan bagi durian ialah pendebungaan berkacuk. lanya sesuai didebungakan pada waktu malam. Antara agen-agen pendebungaan bunga durian ialah kelawar, lebah (Apis dorsata),kelulut (Trigona spp. dan beberapa jenis semut. Buah durian mempunyai 4-6 pangsa dan dalam setiap pangsa mengandungi beberapa ulas isi. Rasa isinya lemak manis dan ada juga yang berasa pahit bergantung pada klon.

Kebiasaannya buah durian dimakan segar tetapi boleh juga diproses menjadi produkyang tahan lama seperti tempoyak, lempuk dan serbuk durian.


No comments: